Пухкави мекици с кисело мляко

Пухкави мекици с кисело мляко

Лесни Пухкави Мекици за Неделната закуска

Мекичките с кисело мляко и яйце са една от любимите закуски за децата. Разбира се, уканието на пресни мекички се носи от кухнята само и единствено в неделя. През седмицата правя по- бърза и здравословна закуска с препечени филийки, сирене, кашкавал, т.н компле закуска. В сезона на българските зеленчуци, при всяко хранене присъства краставица, домат, или зелена салата. За разлика от предишните ми рецепти за тесто за мекици, този път използвах кисело мляко без да добавя вода.

Продукти за Мекиците с Кисело Мляко

  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 яйце
  • 5 чаши бяло брашно тип 500 (това са около 700 гр.)
  • половин пакетче жива мая или 1 пакетче суха мая за пекарна
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжичка захар
  • растително олио за пържене

Начин на проготвяне на мекиците с кисело мляко

Много важно условие за доброто и бързо втасване е всички продукти да са със стайна температура. Тъй- като киселото мляко обикновено се съхранява в хладилник, е добре то също да се стопли. Аз обикновено го топля за около 10 минути в купа с топла вода от бойлера. Не смея да го топля в микровълновата печка.

Смесете затопленото мляко със захарта и сухата (натрошена мая). Прибавяйте постепенно с бъркане содата, солта, и брашното, и яйцето докато омесите меко тесто. Тесто оставете настрани да втасва.

Тестото е готово след като утрои обема си. Тука стигане до един тънък момент. Ако искате мекиците ви да са хрупкави, намокрете ръцете си и ги изтегляйте на тънки кръгчета.

Ако желаете както моите деца мекички и пухкави мекички, намаслете или напудрете с брашно ръцете си, и оформяйте не много тънки мекици. Мекиците с кисело мляко се пържат в тенджерка с малък диаметър, за да може олиото да поктива поне 0.8 сантиметра от дъното. Не обичам да използвам повторно олиото за пържене и гледам да намаля разхода му.

Моите мекички сервирах със сирене, или мед и пудра захар в сладкия вариант.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *