Козунак Душичка Месен в Пекарна

Великденски Козунаци

С тази рецепта за дъхав козунак, oмесен и втасал в домашна пекарна, и опечен във фурна без вентилатор, искам да ви подсладя светлия християнски празник Възкресение Христово.

Да си призная, отне ми известно време докато се науча да правя вкусни козунаци. Имам много несполучливи опити зад гърба си, но както се казва, майсторлъкът идва с практика. Много неща могат да се объркат в приготвянето на козунаците: от съотношението течност/брашно, до плънката или печенето.

Типа на брашното, което се ползва за направата на тесто участва и в пропорцията течност/ брашно. Брашното с по- високо съдържание на глутен се нуждае от повече течност и това трябва също да се вземе в предвид. По принцип брашното за козунаци е с високо съдържание на глутен и се нуждае от по- вече течност от същото количество брашно тип 500.

Продукти за Великденски Козунак Душичка

  1. Пълномаслено прясно мляко – 1 чаша, 250 мл
  2. Брашно- около шест чаши, 700 гр.
  3. 4 големи яйца
  4. 150 мл мазнина 3/4 чаша (100 мл олио / 50 мл разтопено краве масло)
  5. 150-200 гр захар.
  6. Кората на един лимон
  7. Ванилия
  8. Щипка сол
  9. Орехови ядки, шоколадови морсели, стафиди за пълнеж или украса по желание

Приготвяне на Великденския Козунак

Преди да започна с омесването на тестото искам да уточня, че в пекарството се ползват само продукти със стайна температура. Извадих яйцата предварително да се стоплят, леко затоплих прясното мляко. Същото важи и за останалите продукти, които се съхраняват на хладно.

За рецептата използвам суха мая. Правилото е да се ползва 1 пакет на всеки 500 гр. брашно. Затова избрах да употребя две пакетчета суха мая. Активирах маята в 50 мл от затопленото мляко с една супена лъжица захар и две супени лъжици брашно.

Междувременно в останалото количество мляко се разбърква захарта, 4 жълтъка и 3 белтъка, настърганата лимонова кора, двете пакетчета ванилия, 100 грама от сместа олио/краве масло и щипката сол.

След като стартираната мая удвои обема си, изсипах течността в пекарната. Добавих шестте чаши брашно. За омесване и втасване на тестото използвах 2 пъти режим ‘тесто’ на пекарната. Този режим на моята пекарна е 1 час и 30 мин.

Първия път сложих смесените течности и брашното във контейнера на машината. След омесването, което продължава около 15 минути, можете да прецените дали сместа се нуждае от течност или брашно. Ако съотношението е точно, тестото трябва да е меко без да се влачи по лопатките на машината. Оставих тестото да втаса за 1.5 часа. След това пуснах тестото на програма “тесто”. Този път прибавих постепенно останалото количество мазнина. Оставих тестото да втаса повторно.

След повторното втасване разделих тестото на две части (за два малки козунака). От всяка част оформих три фитила. Всеки фитил разточих на дебела кора, която напълних с шоколадови морсели ин начупени орехови ядки. Завих корите на масури, а масирите сплетох в класически правоъгълен козунак. Оставих козунаците отново да втасват докато удвоят обема си.

Втасалите козунаци намазах с белтък и наръсих със захар. Опекох ги в предварително загрята фурна на 160 Целзий (350 Фаренхайт). Пекох около 45 минути. Резултатът беше невероятно пухкаф и уханен козунак на конци. Единственият му недостатък е. че коричката му изглежда прегоряла, въпреки че е мека. Следващият път ще поставя хартия за печене през последните 10 минути във фурната.

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *