Categories
Бабините новини

Полезни съвети към домакините за Гергьовден

Гергьовден е един от най- честваните пролетни празници. Свети Георги е покровител на храбрите и доблестни хора. Народното название на празника е Зелен Гергьовден. Закичете домовете си преди изгрев слънце със здравец, орехови или букови листа. Прави се за здраве и берекет в дома. Обичаят ми е познат от моите баби и прабаби. След това с положителни помисли може да пристъпите към подготовката на празничната тарапеза. Характерното за нея е печеното агнешко, курбан чорба, погача и задължителната зелена салата. Моята зелена салата ще бъде гарнирана с топка маскарпоне и варено яйце. Може да опитате, със сигурност ще ви се хареса! Отдайте се на веселие с близките си. Поканете приятелите си. Създайте уютна атмосфера. Пожелавам на всички здраве и късмет. Бъдете храбри и уверени в себе си!

Categories
Бабините новини

Нова Година и пожелания

Днес ви посрещам с пожелания за весело изпращане на старата година и бляскаво посрещане на Новата 2017! Да бъдем с близките си приятели и вярата и надеждата в очите! Оптимизмът, любовта и мирът да не ни напускат! Да бъдем здрави и с късмет! Нека сме щедри! Да намираме повече време за любимите хора и за себе си! Хубаво е да не спираме да се развиваме, да преследваме добрите си цели! Да пътешестваме и да откриваме непознати географски красоти! С положителна нагласа за започваме новите си начинания! Да не забравяме да обичаме и прегръщаме любимите си хора! Щастлива и успешна 2017!

Categories
Бабините новини

Баба Пена и традицията

Честита Баба Марта на всички приятели, посетители и почитатели на Рецептите на Баба Пена! Пожелавам от все сърце да сте живи, да сте здрави, да сте румени, бели и засмени! Баба Пена е приготвила днес нещо в стил бяло и червено заедно с питка. Българските традиции са неразривно свързани с хляба и богатите трапези. Най- бързата и вкусна питка, която присъства в менюто на сайта е содената питка.  Съставките за хляба са кисело мляко, сода, сол, захар, брашно и мазнина. Технологията е същата, като в тази рецепта. За предястието ще са необходими отново кисело мляко, печени червени чушки и сирене.  Киселото мляко е необходимо да е изцедено. Пипера се нарязва на малки парченца. Объркания катък се оставя в хладилник за половин час. Масата може да се застеле битово. Горната кора на топлата питка се намазва с краве масло. Оставя се мазнината да попие.  Поднася се погача, купичка катък,  шарена сол, малко тънко нарязана сланинка и маслини. Пожелавам приятен апетит и много настроение! Закичете близки и приятели с мартенички!

Categories
Бабините новини

Цветен Гергьовден

Гергьовден е цветен, пролетен празник. На този ден почитаме паметта на Георги Победоносец. Светецът е избран за покровител на българската армия, скотовъдците и земеделците. Преведено от древногръцки, името Георги,  означава “земеделец”. Според народните предания “Свети Георги обикаля нивите”, за да е плодородна годината. Поздравявам всички именници, храбрите воини, смелите хора, трудолюбивите земеделци и овчари! Пожелавам светъл празник, изпъстрен с приятни емоции!

Categories
Бабините новини

Великденско послание

Пожелавам здраве, мир, любов, надежда,  сбъднати  пролетни обещания и светъл празник на всички наши приятели, почитатели и потребители. Да продължим да живеем с повече вяра в доброто и да носим човещината в себе си!

Categories
Бабините новини

Ден на шегата, хумора, сатирата и забавата

Днес имате възможност да се пошегувате с ваши роднини, колеги, приятели. Според българските традиции, ако успеете да излъжете днес или да ви излъжат поне веднъж, късметът ще е с вас през цялатата година. Смело можете да сготвите бутафорно блюдо и чувството ви за хумор да бъде оценено.

Categories
Бабините новини

Вино и Любов

В събота се пресичат два празника. Заредете се с много романтика, нежност, усмивки и се насладете на момента. Нека денят е слънчев!. Винарите да благословят лозята си! Влюбените да изживеят приятни емоции! Аз ще опитам чаша хубаво, червено вино, а любовта ще е с мен.

 

Categories
Бабините новини

Пожелание за Нова Година

Часове преди началото на Новата Година пожелавам на всички здраве, късмет, мир, любов и много топлина в душите! Със светли мисли седнете на трапезата отрупана с вкусни гозби! Да се чуе звън на чаши със шампанско! Да грейне пламък в очите! Погрижете се да напишете само най- хубавите късмети за Новогодишната баница!  Следвайте добрите си цели! Уважавайте истинските си приятели! Нека е добре дошла Нова Година и наздраве!

IMG00918-20141101-1432

Categories
Бабините новини

Коледна трапеза и дух

Традиционна или съвременна, трапезата на Коледа трябва да показва изобилие. На връх Коледа традиционно се готви свинско месо, разядки, печени плодове, десерти и гордостта на всяка домакиня- погачата. Домашната питка трябва да е обредно украсена и добре бухнала. Не забравяйте да аранжирате клонки от вечнозелен храст или дърво на трапезата. Аз си увивам с червен конец клонки от бръшлян и листа здравец. Използвам най- красивата си посуда. Обикновено на Бъдни вечер приготвям постни ястия. Те са: зелеви сарми, чушки с боб, бобена чорбица, туршия, ошав, печена тиква, тиквеник, питка. Наливам в кана хубаво, червено вино. Не вдигам трапезата до същинската Коледа, защото според поверието Богородица се отбива през нощта, опитва от ястията и благославя дома. Първото парче от питата винаги оставям на иконата на Богородица. Всеки член на семейството ми си запалва свещица и си намисля нещо хубаво за бъдещето. Оставяме свещите да си догорят докрай. Хапваме от вкусните ястия, пускаме музика и разказваме истории за Коледа и за традиции. Споделяме мисли за бъдещето. Весела Коледа, мили приятели и потребители! Бъдете вълшебници в кухнята! Не забравяйте да орисате домовете си с добро!

Categories
Бабините новини

Ден на християнското семейство

Здравейте почитатели и гости на babapena.com!

Днес православната църква чества Въведение Богородично. Празникът е познат още като ден на Християнското семейство. От днес вече може да украсите коледната си елха. Пожелавам на всички здраве, топлина и обич!.

Баба Пена