Содена питка

Продукти:
1кг брашно
400мл топла вода
2с.л. олио
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1/2ч.л. сода
1/2ч.л. бакпулвер
1с.л. оцет
олио за намазване

Приготвяне:
Брашното се пресява над дълбока тава. В средата се прави кладенче, където се слагат: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулверът се угасят в оцета. Още докато шупти се добавя в кладенчето. Започва се събирането на тесто. Водата се налива по малко така, че постепенно да се получи тестена топка. Покрива се с памучни кърпи и се оставя да почине за 30 минути. Взема се сребърна монета (монета от 1 лев). Увива се в прозрачно фолио. Намазва се кухненски плот с олио. Тестото се измесва върху намазнената повърхност. Намазва се тавичка за печене с олио. От топката се отделя малко тесто. Останалото се разстила в тавичката. Домакинята поставя парата в тестото, така че да не се вижда. От част от останолото тесто се оформя житен клас, като се правят малките зрънца и стеблото. С останалото тесто се прави птиченце, което се поставя близо до житните зрънца. Питката се маже с памук, топнат във вода и олио. Пече се в загрята фурна на 200 градуса най- напред отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което се включва отгоре още 15- 20 минути. Внимава се да не се жарне. След като се опече питката, се отчупва първия залък и се оставя пред иконата на св. Богородица. Най- възрастният човек в семейството взема погачата и подава на всеки да си отчупи парче. Който намери парата ще е носителя на финикийските знаци в дома. Счита се за лоша поличба парата да се падне на външен човек. Поради тези причини задължително на Бъдни вечер са се събирали само хора от семейството около трапезата.

 

4 thoughts on “Содена питка”

  1. Валентина Караиванова

    Много ми харесва всичко написано!Питката е лесна и много вкусна,и аз я правя почти същата….Весели празници!Много здраве,късмет и благополучие през новата 2010 година….

  2. Честита Коледа Валентина!

    Радвам се на коменатара. Весело посрещане на Нова Година и на теб! Много здраве, благополучие и късмет през 2010 година.

  3. Ще я направим тази Коледа. Ще направим и няколко други рецепти, които прочетохме тук.
    Здраве Ви пожелаваме! Това е всичко, от което всеки се нуждае. Останалото оставяме на Вас!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *