Баница с тиква и ябълки

Продукти:
1 пакет кори за баница “Фамилия” /или някакви други/
1/4 парче бяла тиква
3- 4 ябълки
10г канела
200г захар на пясък
100г смлени орехи
250мл олио
150г пудра захар

Приготвяне:
Листите за баница се разгъват на масата. Парчето тиква се обелва и се настъргва на едро на ренде на пластмасова купа. Ябълките се обелват и настъргват на едро на ренде над купата с тиквата. Към тях се добавят канелата на прах, смлените орехи и 200г захар на пясък. Сместа се обърква с лъжица. Взема се правоъгълна тава за печене с размери 50*25*15см. Намазва се дъното и околния ръб с олио. Отлистват се два листа от корите за баница и се зареждат в тавата. Отгоре се накапва олио и се наръсва щедро от плънката. Зареждат се нови два листа, след което пак леко олио и плънка. Действитя се повтарят докато свърши плънката. Отгоре се завършва с два листа кори за баница. Зареденият щрудел се нарязва на квадратни парчета с размери 10*10см. В алуминиева купичка се загрява олио. Със супена лъжица полива леко по краищата на парчетата от загрятото олио. Баницата се пече на 180- 200 грауса 30 – 40 минути. Изважда се и се нарязва на парчета като се следват предварителните нарези. Поръсва се щедро с пудра захар. След като изстине се изваждат парчетата и се подреждат в тортена чиния. Покриват се внимателно с прозрачно домакинско фолио. Щруделът се консумира на следващия ден.

4 thoughts on “Баница с тиква и ябълки”

  1. пролет

    Браво! Стана много сполучлив щрудел!
    Бабче, как така си пропуснала да отбележиш празника на Трифон Зарезан? Или си се увлякла в празнуването (като гледам обстановката на масата ти)?

  2. Благодаря за милите думи! Аз като баба празнувам на старата дата.

  3. Честита Коледа Мишо!

    Да българите наистина сме в криза винаги. Но на мен ми е известна и българската практичност. Винаги за Коледа българите се стараят да са им пълни чашите и чиниите.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *