Сок от праскови

Продукти:
2 кг праскови /сорт с лесно отделяне на костилката/
400г захар
2лт вода
машинка за мелене на домати
4 бутилки от 1лт с капачки на винт

Приготвяне:
Прасковите се измиват много добре на течаща вода. Ако има наранени места по плода се отстраняват, след което всеки плод се срязва на две и се отделя костилката. Машинката за домати трябва предварително да се измие много добре. Прасковите се смилат като се подлага под машинката съд в който да пада плодовата маса. След готовност, купата с плодовата маса се оттегля настрани. Към прасковеното пюре се добавят 2лт вода и 400г захар. Плодовата маса се разбърква много добре, докато захарта се разтвори напълно. Бутилките и капачките трябва да са добре измити и сухи. Нектарът се налива в бутилките, като се оставят 2см под нивото на отвора, след което се навиват капачките. Взема се дълбок съд /тенекия или котел/ където се подреждат шишетата. Налива се вода която да ги покрие /поне два пръста над тях/. Бутилките се заваряват за 10 минути /след като заври водата се оставят 5- 10 минути/. Когато изстинат се изваждат от котела и се оставят един ден за проверка преди да се подредят на тъмно в килера.

3 thoughts on “Сок от праскови”

 1. янита колева

  Бабо Пено,рецептата и колкото и вкусна да ми изглежда,само като прочета-“прасковите се измиват много добре”и “машинката за домати трябва предварително да се измие много добре”-ми се отщява да правя каквото и да е!
  С най-добри чувства!

 2. Здравей Янита,

  Аз също с най- добри чувства ти благодаря за комаентара.
  Просто обръщам внимание на хигиената. Ако рецептата ти харесва,направи я!
  Успех!

 3. кокотен

  Чудесна рецепта.А ако Янитка може да прочете това,хигиената е от голямо значение,все пак това ни отличава от животните(надявам се).Поздрави на всички.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *