Ориз с гъби и коприва

Продукти:
300г ориз
2 глави зрял лук
200г гъби
200г прясна коприва
1ч.л. сол
1к.ч. олио
600мл вода
1ч.л. суха мащерка

Приготвяне:
Оризът се сипва в купа. Налива се вода един пръст над нивото и се оставя настрани. Лукът се обелва, отрязват се корените, измива се добре и се нарязва на ситно с остър нож. Гъбите се измиват една по една на течаща вода, след което шапките се отделят от пънчетата. Шапките се нарязват на дъгички, а пънчетата се слагат в чиста найлонова торбичка и се оставят в камера за съхранение.  Листата на копривата се откъсват от клончетата и се измиват поотделно. Събират се на китка, отцедени добре от водата. Нарязват се на тънко. Взема се тава за печене. Най- отдолу се поръсва оризът, добре отцеден от водата. Отгоре се разпределя лукът, копривата и гъбите. Продуктите се разбъркват, поръсва се сол, вода и олио. Ястието се пече на 200 градуса около 40 минути. По време на печене се проверява да не се изпари водата и да се пресуши ориза. При необходимост се долива вода. Пет минути преди да се изключи, ястието се поръсва със суха мащерка. Сервира се в чиния, топло, гарнирано с клонче магданоз.

2 thoughts on “Ориз с гъби и коприва”

  1. и какъв е смисъла в това пънчетата на гъбите да се приберат във фризера, вместо да се сложат в манджата….каква е тази олигофрения, не четете ли?

    1. Здравей Дени,

      Блаодаря за коментара! Аз разделям шапки от пънчета, защото от пънчетата си правя супа. Имам предвид, че чорбата може да свари в друг ден.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *