Петровско пиле с бял млечен сос

Продукти:
1 домашно пиле
80г краве масло
3с.л. брашно
2бр. яйца
1 глава зрял лук
60мл кисело мляко
1/4 лимон
1- 2 моркова
1 връзка магданозени стъбла
2- 3 зърна черен пипер
150г ориз
1ч.л. сол

Пилето се измива и слага за варене в тенджера с подсолена вода. Нека количеството вода бъде 1лт. Когато кипне се обира кървавата пяна, изплувала на повърхността. Морковът и луковата глава се почистват, измиват. Добавят се цели в тенджерата с вареното пиле. Магданозените стъбла, както са на снопче, се измиват и пускат в тендежрата, заедно с 2- 3 зърна черен пипер. Пилето се вари на тих огън, в продължение на 90 минути. След това се изважда и нарязва на порции. Взема се дълбок тиган. В него се слага 50г краве масло. Добавя се 3с.л. брашно. Запържва се за 5 минути /до порозовяване/. Наливат се 2- 3ч.ч. прецеден полешки бульон. Разбива се с тел докато се получи гладък сос. Оставя се на топлия котлон до сгъстяване, след което се оттегля. Яйцата се разбиват с киселото мляко и щипка сол. Добавя се млечната смес към белия сос. В него се слага и четвъртинка лимон.
Оризът се почиства и змива. Слага се в тенджера с прецеден пилешки бульон. Съотношението е 1:2.5 или в случая на 150г ориз се пада около 400мл прецеден бульон. Поръсва се сол. Добавя се 30г краве масло. Съдът с ориз се похлупва и слага на бавен огън да се задуши /около 30 минути са достатъчни/.
Взема се плоска квадратна чиния. При поднасяне оризът се оформя като канапе с подходяща купичка. Отгоре се поставя порционно парче пиле и се полива със бял млечен сос.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *