Зрял боб яхния с пържени кюфтета

Зрял боб яхния с пържени кюфтенца

Продукти за 4 порции зрял боб яхния с пържени кюфтета:

За пържени кюфтета:
500г свинска кайма
1 картоф
1 глава кромид лук
щипка сол
щипка сушен стрит босилек
щипка сушен стрит риган
100г брашно
1 яйце
150мл олио

За зрял боб яхния:
300г зрял боб
1 морков
100мл домати от консерва
щипка червен пипер
щипка сол
1 глава лук
1 суха чeрвена сладка чушка
1ч.л. сух стрит джоджен

Приготвяне:

Приготвяне Боб Яхния

Бобът се накисва от предната вечер. Водата, в която е киснал боба, се изхвърля и се налива нова, чиста /700мл/. След като кипне водата, се поръсва щипка сол. Бобът се похлупва и се оставя да се вари на степен 2 на котлона. Лукът се обелва, нарязва на дребно, след което се добавя в тенджерата. Морковът се остъргва, нарязва се на колелца и така се пуска в яденето. По желание може да се добави пушен бекон за аромат.
Накрая се добавят доматите от консерва и сухата червена сладка чушка, измита и пусната цяла. Яхнията се полива с 1- 2с.л. зеленчукова мазнина.  След 90 минути варене, гозбата е готова. Поръсва се червен пипер, сух стрит джоджен, след което се похлупва и се оставя да къкри на изключен котлон.

Приготвяне Пържени Кюфтета

Мляното месо се слага в пластмасова купа. Чуква се яйцето. Лукът и картофът се обелват, измиват и настъргват на ренде над съда с месо. Поръсва се сол, сух стрит босилек и риган. Каймата се омесва добре и се оставя за 30 минути да се овкуси. В тиган с по- голямо дъно се налива 150мл олио. Съдът се поставя на включен котлон. Взема се купичка с хладка вода. Предварително се топват ръцете във водата. От каймата се оформят кюфтета, които се овалват в брашно. Отупват се добре преди да се сложат за пържене. Пържат се до златисто и от двете страни. Изваждат се с помощта на решетеста шпатула, за да се отцедят добре от мазнината.
Във всяка порция кюфтетата се гарнират с яхнията от пържен боб.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *