Великденски козунак и руло

Продукти:
5 яйца
1кг бяло брашно
1 кубче мая
200мл прясно мляко
300г захар
200г разтопено краве масло
3 ванилии

За плънка за рулото:
200г шипков мармалад
100г смлени орехи
1/3 пакет канела
настъргана кора от 1 лимон

2 продълговати форми за кекс ( една широка колкото двете заедно)

Приготвяне:
Млякото се излива в чаша и се затопля леко на котлон (за около 3 минути), след което се отстранява. Към затопленото мляко се добавя маята. Яйцата се измиват добре, счупват се едно по едно предварително в малка купичка (един жълтък се отделя за намазване), след което се слагат в дълбока пластмасова купа. Добaвят се 200г захар, трите ванилиии се разбива с миксер (около 10 минути). Брашното се пресява. Към разбитите яйца се добавя млякото с маята. Брашното се слага лъжица по лъжица като се забърква тесто, което постепенно трябва да се събере на топка. Кухнята трябва да е с температура 25- 30 градуса за да може тестото да втасва още при измесването. След като в купата е събрано на топка, тестото се изважда на масата. Поръсва се брашно, намазва се разтопено масло и се започва измесване. Топката се разтегля по дължина и се събира на топка. Колкото повече се прави толкова по- добре за тестото. Два или три пъти може да се намазва площта с разтопено масло. Когато тестото започне да образува балончета, значи може да се оформя козунака. Топката се разделя на две равни части. Едната част се разделя още на три равни части. Всяка една от тях се разтегля на дълга пръчка, като се търкаля между дланите. Трите пръчки трябва да са с еднаква дължина и дебелина. Оплитат се на плитка, като в двата края се съединяват пръчките. Дължината на козунака трябва да е добре съобразена с размера на тавата. Взема се тава за печене (стандартна продълговата форма за кекс с размери 30*10*10), намазва се от всички страни с масло. Внимателно се поставя козунака. Отгоре се покрива с домакинско прозрачно фолио и се оставя настрани да втасва. От втората голяма топка се разточва кора с дебелина пръст, пръст и половина. Шипковия мармалад, заедно със смлените орехи и настърганата кора от лимон се обърква до получавана на средно гъста плънка. Добавя се канела за обогатяване на аромата. С получената плънка се намазва разточената кора. Навива се руло. В двата края се прибират внимателно тестените части за да не излезе плънката. Взема се другата продълговата кексова форма, намазва се разтопено масло. Дължината на рулото е добре да е равна на дължината на формата. Внимателно се слага рулото, покрива се с домакинско прозрачно фолио. Козунака и рулото е добре да втасват 1- 2 часа. След готовност се намазват с жълтък добре разбъркан с вода. Поръсват се със захар. Пекат се в умерено загрята фурна 180 градуса 40- 50 минути. Поверието гласи, че козунаците се месят на Разпети петък, а се консумират чак за Великден. Седмицата преди Великден се нарича Страстна или Велика. Готовите козунак и руло се оставят настрани да изстинат, след което всяко поотделно се увива в домакинско прозрачно фолио за да се запазят меки до Великден.

No votes yet.
Please wait...

6 thoughts on “Великденски козунак и руло”

  1. Посетител

    Няма ли да е по подходящо затоплянето на млякото да става за 30 сек. в микровълнова. На котлона с чаша си е малко опасно според мен.

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Ще се пробвам с козунака дано да стане. Миналата година се изложих.
    Според мен разделете рецептите на 2 отделни аз искам да направя само козунак и е доста сложно да се ориентирам.
    Предварително благодаря.
    Валя

    No votes yet.
    Please wait...
  3. В рецептата е отбелязано около 3 минути затопляне на котлон. Щом за теб е по- удобно в микровълнова, направи затоплянето в микровълнова.

    No votes yet.
    Please wait...
  4. Използвай продуктите изброени преди необходимите за плънка. Направи голям козунак, без да разделяш голямата топка надве или два малки. Надявам се да ти хареса.

    No votes yet.
    Please wait...
  5. Izkam samo da dobavja,4e koli4estvoto zahar e mnogo za 1kg. bra6no

    No votes yet.
    Please wait...
  6. Здравей Diana Kostova,

    Може да намалиш захарта. Просто е предвидена захарта и за поръсване. Някои хора харесват по- сладко, други не чак толкова. Не пречи да намалиш захарта. Хубав и успешен ден!

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *