Пиле яхния със сушени, сини сливи

Продукти:
1 охладено пиле
100г обезкостени сушени сини сливи
3 стръка пресен зелен лук
100г пресен спанак
100г кафяв ориз
1 морков
1 малка глава целина
500мл доматен сок от консерва
50мл червено вино
1 дафинов лист
2- 3 зърна бахар
1ч.л. сол
1ч.л. червен пипер
4- 5 клонки магданоз
2- 3с.л. олио

Приготвяне:
Оризът се накисва предварително за 3 часа във вода. Пилето се измива и нарязва на порции. Пилешките мръвки се слагат в тенджера. Налива се 500мл вода и съдът се поставя на включен котлон. Когато заври водата, се обира пяната отделена на повърхността. Оставя се да поври така 20 минути, след което съдът се оттегля. Мръвките се изваждат в чиния. Бульонът се прецежда. Лукът се почиства, измива и реже по диагонал на кръгчета. Морковът и целината се обелват, измиват и режат на дребно. В чиста технджера се слагат последователно мръвките месо, лукът, морковът, целината и доматеният сок. Спанакът се измива листо по листо, след което се накъсва на дребно. Добавя се оризът, отцеден добре от водата. Пуска се 1 дафинов лист, сушените сливи, спаначените късчета и 2- 3 зърна бахар. Поръсва се 1ч.л. сол и 1ч.л. червен пипер. Към яхнията се добавят 3ч.ч. прецеден бульон, 50мл червено вино и 2- 3с.л. олио. Ястието се похлупва. Готви се на слаб огън 90 минути. Накрая се отхлупва, за да се поръси със ситно нарязан магданоз. Гозбата се поднася в дълбоки чинии. Слага се порция месо и от готвения, червен сос.

No votes yet.
Please wait...

2 thoughts on “Пиле яхния със сушени, сини сливи”

  1. Когато се готви ястие със сини сливи се слага и захар. Това е единственната “сладка ” манджа в българската кухня. За разлика от други европейски кухни. Сливите може и да не бъдат обезкостени.

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Здрасти ilko43,

    Знаете, че вкусът на българина е по- консервативен по отношение на смесване на вкусовете. Затова смятам, че деликатния вкус на сини сливи е достатъчен, за да придаде лека сладост на гозбата. Обезкостените, сушени, сини сливи се консумират по- лесно.

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *