Ориз с гъби и коприва

Продукти:
300г ориз
2 глави зрял лук
200г гъби
200г прясна коприва
1ч.л. сол
1к.ч. олио
600мл вода
1ч.л. суха мащерка

Приготвяне:
Оризът се сипва в купа. Налива се вода един пръст над нивото и се оставя настрани. Лукът се обелва, отрязват се корените, измива се добре и се нарязва на ситно с остър нож. Гъбите се измиват една по една на течаща вода, след което шапките се отделят от пънчетата. Шапките се нарязват на дъгички, а пънчетата се слагат в чиста найлонова торбичка и се оставят в камера за съхранение.  Листата на копривата се откъсват от клончетата и се измиват поотделно. Събират се на китка, отцедени добре от водата. Нарязват се на тънко. Взема се тава за печене. Най- отдолу се поръсва оризът, добре отцеден от водата. Отгоре се разпределя лукът, копривата и гъбите. Продуктите се разбъркват, поръсва се сол, вода и олио. Ястието се пече на 200 градуса около 40 минути. По време на печене се проверява да не се изпари водата и да се пресуши ориза. При необходимост се долива вода. Пет минути преди да се изключи, ястието се поръсва със суха мащерка. Сервира се в чиния, топло, гарнирано с клонче магданоз.

No votes yet.
Please wait...

2 thoughts on “Ориз с гъби и коприва”

  1. и какъв е смисъла в това пънчетата на гъбите да се приберат във фризера, вместо да се сложат в манджата….каква е тази олигофрения, не четете ли?

    No votes yet.
    Please wait...
    1. Здравей Дени,

      Блаодаря за коментара! Аз разделям шапки от пънчета, защото от пънчетата си правя супа. Имам предвид, че чорбата може да свари в друг ден.

      No votes yet.
      Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *