Коледна питка с паричка

Продукти: 1 пакет бяло брашно 1 кубче мая щипка сол 2 яйца 400мл хладка вода 1ч.л. захар 100г разтопено масло (олио) Приготвяне: Взема се дълбока широка купа и се пресява брашното през сито, над купата. В дълбока чаена чаша се слага кубчето мая, захарта и 100мл хладка вода. Оставя се за окoло 10- 20 минути. В купата с брашното се прави кладенече, където се слагат счупеното 1 яйце и белтъка от другото яйце (жълтъка се отделя за намазване) . След като маята се е разтворила окончателно в чашата, се добавя при яйцата в кладенчето. Слага се солта, една супена лъжица олио и се започва да се меси тесто. Първоначално се събира малко по малко с пръсти за да стане на топка. След това се взема топката, изважда се от купата и се слага на масата да се меси. Отдолу се намазва леко с разтопено краве масло или олио, поръсва се с брашно и се измесва топката тесто. След готовност се слага отново в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя настрани да втаса за 30 минути. Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и отстрани се намазва с краве масло. От втасалото тесто се отделя средно голяма топка. Останалото, се измесва и се слага монета от един лев, увита в целофан или хартия, след което може вече да се разстели в тавата за печене. От откъснатата топка се оформят много малки топченца, които да имитират зърна грозде и се подреждат във формата на чепка отгоре върху разстланото тесто. Правят се тънки пръчки и се слагат над зрънцата грозде за да стане чепката истинска. От останолото тесто се оформя житен клас, като се правят малките зрънца и стеблото. След като са сложени важните символи може да се намаже питката със жълтъка, смесен с малко мляко или вода. Пече се в загрята фурна на 200 градуса най- напред отдолу за да се вдигне добре (15 минути) , след което се включва отгоре още 15- 20 минути. Внимава се да не се жарне. След като се опече питката се отчупва първия залък и се оставя пред иконата на св. Богородица. Най възрастния човек в семейството взема питката и дава на всеки да си отчупи парче. Който намери парата ще е носителя на финикийските знаци в дома. Не е хубаво парата да се падне на външен човек. Поради тези причини задължително на Бъдни вечер са се събирали само хора от семейството около трапезата.
pitka_k

No votes yet.
Please wait...

15 thoughts on “Коледна питка с паричка”

  1. Супер, знаех си, че тук мога да я намеря с един клик питката :)! И за сърмите благодаря, макар че за тях имам чувството, че ще си ги купя 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Моля, пак заповядай. Смятам до Коледа да пиша само изненади.

    No votes yet.
    Please wait...
  3. Коледната питка трябва да е наистина посна, т. е. без мая и яйца.

    No votes yet.
    Please wait...
  4. Не виждам нищо блажно в маята. Колкото до яйцата те се забраняват по време на Великденските пости. А питката действително е вкусна, освен това има и късмет.

    No votes yet.
    Please wait...
  5. Коледната питка трябва да е замесена само от брашно и вода, малко сол и захар, и мая (като маята е под въпрос, някои ползват бакпулвер, но не съм опитвала). В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ , ако държите да спазите правилата, НЕ СЛАГАйТЕ ЯЙЦА, МЛЯКО ИЛИ МАСЛО! Бъдете спокойни, питката ви ще стане много вкусна, ако, след като втаса тестото, я разтеглите и намажете обилно с маргарин, завиете краищата (или усучете), оформите и украсите!

    No votes yet.
    Please wait...
  6. Здравейте Нати,

    В рецептата е отбелязано краве масло (олио). Не харесвам маргарина като продукт. Затова е отбелязано като заместител на кравето масло олиото. Разбира се, ако желаеш можеш да въжпроизведеш рецептата без участието на яйцата.

    No votes yet.
    Please wait...
  7. звучи невероятно ще я приготвя и за нашата трапеза

    No votes yet.
    Please wait...
  8. Здрасти Ани,

    Наистина е вкусна. Пиши после отзиви.

    No votes yet.
    Please wait...
  9. Питката звучи интересно, освен това искам да кажа, че се пости до бъдни вечер, и все пак ако човек е спазвал целия пост, а нищо не пречи да се приготви за коледа (25ти).

    No votes yet.
    Please wait...
  10. Благодаря Ели! Весели празници!

    No votes yet.
    Please wait...
  11. pitkata stana naistina chydesna! Znaeh si.. az vinagi si vzimam recepti ot tyk…

    No votes yet.
    Please wait...
  12. не е лоша

    No votes yet.
    Please wait...
  13. Искам да поясня, че коледната пита не е постна, а питата за Бъдни вечер е без мая и яйца и безквасна. Има разлика между двете, на бъдни вечер свършват Коледните пости, а на другия ден се хапват местни ястия, и това става ако сте постили и сте вземали причастие!

    No votes yet.
    Please wait...
  14. na kolko gradosa se pe4e?

    No votes yet.
    Please wait...
  15. izvinqvai,prosto ne vidqh gradosite…..:)

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *