Задушено- печено пиле

Продукти:
1 пиле- 1,5кг
kартофи- 1кг
150 мл бяло вино
50мл соев сос (унисос”Маги”)
подправка за печено пиле
75г краве масло
150 мл прясно мляко
50г стъргано сирене

Приготвяне:
Пилето се измива добре и се осолява отвън и отвътре с подправката за печено пиле. Поставя се в подходяща тава. Налива се 1 пръст вода. Добавя се бяло вино, соев сос и мазнина. Пече се на умерено загрята фурна- 200 градуса. По желание може да се покрие за 40 минути с фолио, след което се маха фолиото и се оставя да се запече докато хване коричка. Ако не разполагате с фолио може да обливате птицата от време на време със соса, който се е получил от смесването на водата, бялото вино, соевия сос и мазнината. След като се изпече пилето, се изважда и се поставя в подходяща елипсовидна или кръгла чиния (плато) . Може да се намаже леко с краве масло и да се посоли с червен пипер за да има апетитен вид.
През времето на печене може да се сварят картофите в подходяща тенджера. За да се сварят по-бързо, е добре да се обелят. Варените картофи се намачкват с решетъчна лъжица или вилица и се оставят настрана. Кравето масло се добавя към намачканите картофи. Налива се прясното мляко. Поръсва се сиренето настъргано на ситно и сол на вкус. Така полученото пюре е добре да се намачка до гладкост.

Сервиране:
Вземат се плоски чинии (кръгли или квадратни) и се слага шприцовано от картофеното пюре. Пилето се разпределя на порции във всяка от чиниите.

Забележка:
Ако не разполагате със шприц, може да се ползва най-обикновена найлонова торбичка като се напълва добре с пюрето, отстранява се единия ъгъл на торбичката и се шприцова.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *