Цариградски кюфтенца с доматен сос и картофено пюре

Продукти за кюфтенцата:
500г кайма
1 глава зрял лук
1 картоф
1/3 морков
1 яйце
щипка сол
1/3 връзка магданоз
200мл олио за пържене

Породукти за доматен сос:
600мл доматен сок от консерва
глава кромид лук
1 зелена чушка
1 морков
1/2ч.л. сол
щипка захар
щипка червен пипер
2- 3 зърна бахар
1 дафинов лист
50мл олио

Продукти за картофено пюре:
500г картофи
100мл прясно мляко
30г краве масло
1ч.л. сол

Каймата се слага в пластмасова купа. Картофът и лукът се обелват, измиват и се настъргват на дребно на рендето. След готовност се прибавят към каймата. Добавя се сол, 1 яйце, магданоз нарязан на много ситно и 1/3 морков настърган на ситно. Каймата се омесва много добре, така че съставките да се разпределят равномерно и се оставя за половин час да почине и се овкуси. Добре е да се покрие отгоре с прозрачно домакинско фолио. Взема се тиган за пържене, налива се олио за пържене с ниво един пръст /около 200мл/. Открива се каймата и се правят топченца с големина на орех, след което се овалват в брашно и се слагат за пържене в силно сгорешено олио. Пържат се до образуване на лека коричка и от всички страни. Готовите кюфтенца се изваждат с решетеста шпатула, добре отцедени от мазнината и се подреждат в чиния.
Доматите се измиват и настъргват на ренде. В тенджера се налива 50мл олио. Пуска се 1/2ч.л. сол и съдът се поставя на включен котлон. Лукът се обелва, измива и надребнява на ситно. Чушката се измива, почиства се от семенника и се нарязва на колелца. Зеленчуците се изсипват в тенджерата за запържване. Разбъркват се с дървена лъжица. Добавят се настърганите домати и морков. Пуска се 1 дафинов лист, 2- 3 зърна бахар, щипка захар и чeрвен пипер. Долива се 100мл вода и тенджерата се похлупва. Сосът се вари на степен 2 на котлона, половин час.
Картофите се обелват и се слагат за варене в подсолена вода. Когато омекнат са готови. Излива се водата. Картофите се намачкват на пюре. Добавя се мляко, масло и сол. Картофената смес се мачка до гладкост. В порция се сервират по 5 кюфтенца. Поливат се с доматен сос. Отстрани се гарнира с картофено пюре.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *