Хапки с домати и подправки- рецепта на Александрова

Продукти:
1 дълга франзела
3 червени домата
1- 2 скилидки чесън
100мл зехтин
щипка сол
щипка червен пипер
босилек /чубрица/ или магданоз
1ч.л. балсамов оцет /ябълков оцет/
50мл зехтин
300г твърдо сирене

Приготвяне:
Франзелата се нарязва на кръгчета с дебелина половин сантиметър. Намазват се леко със зехтин /олио/. Отделно в салатна купа се подготвят останалите продукти. Доматите се измиват, махат се капаците им и се нарязват на много малки кубченца. Скилидките чесън се пресоват и така се поръсват върху доматите. В стъклено, сухо бурканче се слагат 1с.л. зехтин, 1ч.л. балсамов оцет, щипка сол, щипка червен пипер и 3 пресни листа босилек, нарязани на ситно. Съставките се разбиват с пасатор или бъркалка. С маринатата се поливат доматите. Разбърква се салатата и се оставя за 30 минути да се овкуси. След това се разпределя върху кръгчетата франзелки, като на всяко кръгче се слага по 1ч.л. от пикантните домати. В порция се подреждат по 5 хапки. Отстрани до тях се сервира по плочка сирене.

Рецептата е от наш потребител- г- жа Александрова. Може да се използва като аламинут или предястие.

No votes yet.
Please wait...

2 thoughts on “Хапки с домати и подправки- рецепта на Александрова”

  1. Марияна

    Здравейте! Поздравления за прекрасния сайт! Бъдете живи и здрави да го поддържате още дълго. Живея в Брюксел. Налага ми се да подготвя българско традиционно ястие за едно тържество, в което ще участваме колеги от 30 страни. Тук не разполагам с кори за баница, а много бих искала да направя нашенска българска баница. Тук се намира само гръцко бяло сирене, което за съжаление няма нищо общо с нашето бяло саламурено сирене. Но добре, че и това има! Бихте ли ми дали рецепта, ако Ви е възможно как да си приготвя сама корите за баницата. Когато бях малка баба ми ме учеше да правя дърпана баница, а майка ми – с точени кори. Всичко съм забравила… Благодаря Ви предварително, ако можете да ми помогнете. Марияна

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Много се радвам, че харесвате сайта! В рубрика “Тестени” имам рецепта за баница с ръчно точени кори. Може да ползвате нея.

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *