Сочно Пилешко Филе

Сочно пилешко филе

Сочно Пилешко Филе Печено в Фурна

Най- накрая мога да ви предложа рецепта за сочно и здравословно пилешко филе печено във фурна. Би трябвало такова просто ястие като печено пилешко месо винаги да дава добри резултати. Но моите усилия понякога са водели до не толкова крехко или твърде сухо пилешко месо. (Знаете, че пилешкото месо е сравнително сухо без добавена мазнина)

Поради тази причина днес реших да направя марината със зехтин (възможно е и друга течна растителна мазнина.) Разполагах с обезкостени пилешки гърди в тарелка. Исках да приготвя сочни и вкусни, лесни и мързеливи пилешки късове, мариновани с ароматни билки и задушени в собствен сос.

Най- Сочното Пилешко Филе

И преди съм опитвала да приготвя здравословно пилешко филе по възможно най- вкусен начин и да съчетая полезното с приятното. Използвала съм марината с бяло вино, марината с бульон, обвивала съм месото с бекон, с алуминиево фолио. Това са доста усилия за резултата, който съм получавала. Понякога съм постигала добра сочност (особено с бекон). За съжаление, беконът не е толкова здравословен, защото е богат на мазнини. Но пък е вкусен!

Също съм пробвала майонеза за дип. Както знаете майонезата въобще не е здравословна. Затова реших днес да се спра на зехтин и билкова смес. Когато правите маринатата внивайте с количеството на солта, за да се получи баланс между вкус и калории.

Овкусяване на Пилешкото филе

За овкусяване на пилешкото филе ви трябват ароматни подправки като червен пипер, риган, мащерка, розмарин, млян черен пипер, лук и чесън на прах, сол, и щипка кафява захар. Докато билките придават необходимия аромат на пилето, щипката кафява захар добавя интересен вкус на печеното месо.

Колко Време се Пече Пилешкото Филе

За да се получи сочно пилешко филе и да се предпази от лесно разпадане, то не трябва да се пече твърде дълго. Средно големите филета от пилепки гърди от около 200 гр. се опичат за около 20- 25 минути, а по- малките за около 15-20 минути. Месото пека в тавичка от йенско стъкло, което предварително покривам с хартия за печене.

Пилешкото филе се пече при висока температура, за да се получи хрупкава коричка, а вътрешността му да остане краехка и сочна.

Продукти за Сочното Пилешко Филе на Фурна

  • 4 Пилешки Филета (всяко около 200гр.)
  • 1 Чаена лъжица кафява захар
  • 1 1/2 Супена лъжица червен пипер
  • 1 Чаена лъжица сол
  • 1/2 Чаена лъжица лук на прах
  • 1/2 Чаена лъжица чесън на прах
  • 1/4 Чаена лъжица смлян чер пипер (на вкус)
  • 1/2 чаена лъжици от ригана, мащерката и розмарина (на вкус)

Начин на Приготвяне на Пилешкото Филе

В тавата с хартия за печене на дъното поставете предварително оформените на пъержоли не по- дебели от 2 см пилешки късове. Много е важно пилешките филета да със сходни дебелини, за да се опекат равномерно. Поръсете със сместа от подправки и зехтина. Объркайте добре. Захлупете със друг лист хартия за печене. Предварително загрейте фурната на 220C / 425F. Печете за около 20 минути. След това махнете горния лист хартия за печене и оставете само горния реотан на фурната да се запече месoто за около 5 минути и да придобие апетитна кафеникава коричка.

Rating: 4.3/5. From 21 votes.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *