Сок от праскови

Продукти:
2 кг праскови /сорт с лесно отделяне на костилката/
400г захар
2лт вода
машинка за мелене на домати
4 бутилки от 1лт с капачки на винт

Приготвяне:
Прасковите се измиват много добре на течаща вода. Ако има наранени места по плода се отстраняват, след което всеки плод се срязва на две и се отделя костилката. Машинката за домати трябва предварително да се измие много добре. Прасковите се смилат като се подлага под машинката съд в който да пада плодовата маса. След готовност, купата с плодовата маса се оттегля настрани. Към прасковеното пюре се добавят 2лт вода и 400г захар. Плодовата маса се разбърква много добре, докато захарта се разтвори напълно. Бутилките и капачките трябва да са добре измити и сухи. Нектарът се налива в бутилките, като се оставят 2см под нивото на отвора, след което се навиват капачките. Взема се дълбок съд /тенекия или котел/ където се подреждат шишетата. Налива се вода която да ги покрие /поне два пръста над тях/. Бутилките се заваряват за 10 минути /след като заври водата се оставят 5- 10 минути/. Когато изстинат се изваждат от котела и се оставят един ден за проверка преди да се подредят на тъмно в килера.

No votes yet.
Please wait...

3 thoughts on “Сок от праскови”

  1. янита колева

    Бабо Пено,рецептата и колкото и вкусна да ми изглежда,само като прочета-“прасковите се измиват много добре”и “машинката за домати трябва предварително да се измие много добре”-ми се отщява да правя каквото и да е!
    С най-добри чувства!

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Здравей Янита,

    Аз също с най- добри чувства ти благодаря за комаентара.
    Просто обръщам внимание на хигиената. Ако рецептата ти харесва,направи я!
    Успех!

    No votes yet.
    Please wait...
  3. кокотен

    Чудесна рецепта.А ако Янитка може да прочете това,хигиената е от голямо значение,все пак това ни отличава от животните(надявам се).Поздрави на всички.

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *