Содена питка

Продукти:
1кг брашно
400мл топла вода
2с.л. олио
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1/2ч.л. сода
1/2ч.л. бакпулвер
1с.л. оцет
олио за намазване

Приготвяне:
Брашното се пресява над дълбока тава. В средата се прави кладенче, където се слагат: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулверът се угасят в оцета. Още докато шупти се добавя в кладенчето. Започва се събирането на тесто. Водата се налива по малко така, че постепенно да се получи тестена топка. Покрива се с памучни кърпи и се оставя да почине за 30 минути. Взема се сребърна монета (монета от 1 лев). Увива се в прозрачно фолио. Намазва се кухненски плот с олио. Тестото се измесва върху намазнената повърхност. Намазва се тавичка за печене с олио. От топката се отделя малко тесто. Останалото се разстила в тавичката. Домакинята поставя парата в тестото, така че да не се вижда. От част от останолото тесто се оформя житен клас, като се правят малките зрънца и стеблото. С останалото тесто се прави птиченце, което се поставя близо до житните зрънца. Питката се маже с памук, топнат във вода и олио. Пече се в загрята фурна на 200 градуса най- напред отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което се включва отгоре още 15- 20 минути. Внимава се да не се жарне. След като се опече питката, се отчупва първия залък и се оставя пред иконата на св. Богородица. Най- възрастният човек в семейството взема погачата и подава на всеки да си отчупи парче. Който намери парата ще е носителя на финикийските знаци в дома. Счита се за лоша поличба парата да се падне на външен човек. Поради тези причини задължително на Бъдни вечер са се събирали само хора от семейството около трапезата.

 

No votes yet.
Please wait...

4 thoughts on “Содена питка”

 1. Валентина Караиванова

  Много ми харесва всичко написано!Питката е лесна и много вкусна,и аз я правя почти същата….Весели празници!Много здраве,късмет и благополучие през новата 2010 година….

  No votes yet.
  Please wait...
 2. Честита Коледа Валентина!

  Радвам се на коменатара. Весело посрещане на Нова Година и на теб! Много здраве, благополучие и късмет през 2010 година.

  No votes yet.
  Please wait...
 3. mnogo q obicham

  No votes yet.
  Please wait...
 4. Ще я направим тази Коледа. Ще направим и няколко други рецепти, които прочетохме тук.
  Здраве Ви пожелаваме! Това е всичко, от което всеки се нуждае. Останалото оставяме на Вас!

  No votes yet.
  Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *