Свинско със сос и ризото

Продукти за 4 порции:
500г свинско месо
бялата част на стрък праз лук
2ч.ч. доматен сок
1ч.ч. бяло вино
1 пащърнак
1 морков
1ч.л. сол
щипка захар
1ч.л. червен пипер
1ч.л. девесил
1с.л. краве масло

За ризото:
1ч.ч. ориз
5- 6с.л. зехтин
3ч.ч. свински бульон
3 скилидки чесън
1/2 лимон
1ч.ч. микс от сирена

Приготвяне:
Месото се реже на кубчета. Слага се в тенджера. Налива се 1 литър вода. Похлупва се и се слага на включен котлон за варене. Вари се в продължение на 60 минути. После се изваждат мръвките, а бульонът се прецежда. Зеленчуците се почистват и измиват. Празът се реже на тънки колелца. Морковът и пащърнакът се режат на кръгчета с къдраво ножче. Взема се тенджера. Слага се 1с.л. краве масло. Когато се разтопи мазнината, се добавят зеленчуците. Запържват се за 5 минути. После се добавя 1ч.ч.ч вино и се похлупва. Оставя се за 5 минути да се задуши. Добавят се месенцата, 1ч.ч. свински бульон и 2ч.ч. доматен сок. Поръсва се 1ч.л. сол, червен пипер и щипка захар. Ястието се похлупва. Вари се на кротък огън 30- 40 минути. Накрая се поръсва с девесил и остава да къкри на изключен огън.
В тиган се наливат 2с.л. зехтин. Скилидките чесън се режат на дребно. Тиганът се поставя на включен котлон. Когато загрее зехтинът се добавят скилидките чесън. Запържват се за 5 минути. После се изстисква половин лимон и съдът се оттегля. Запърженият чесън заедно със соса се слага в сосиера. В дълбок съд се слагат 3с.л. зехтин. Съдът се поставя на включен котлон. Добавя се 1ч.ч ориз. Запържва се за 5 минути. Добавят се 3ч.ч. бульон. Оризът се разбърква и се оставя да набъбне за 30 минути. След готовност, съдът се оттегля.
Поднася се по 3 свински месенца, поляти с червен сос и гарнирани с топки ориз. Оризът се полива със запържен чесън и се поръсва с настърган микс от сирена.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *