Печен шаран и пържени картофи с коричка

Продукти за 4 порции:
1 шаран около 2кг
1кг картофи
1ч.л. сол
щипка сух, стрит девесил
3 пръчки от черница
150г брашно
1ч.л. сушена стрита мащерка
300мл олио
1 лимон

Приготвяне:
Шаранът се измива, почиства от люспите и вътрешностите. Отново се измива много добре. Осолява се отвън и отвътре. Поръсва се със сух стрит девесил. Взема се тава за печене. На дъното по дължина се подреждат измитите черничеви пръчки. Върху тях се слага шаранът. Полива се със 1ч.ч. вода и 50мл олио. Пече се на умерена фурна 40- 50 минути.
Картофите се белят и измиват. Слагат се за варене в подсолена вода. Когато кипне водата се оставят да се варят 40 минути. Брашното се омесва заедно с 1/2ч.л. сол и сушена, стрита мащерка. Картофите се отцежда добре от водата. Режат се надлъжно на 3 или 4 /за по- големи картофи/. Овалват се добре в брашното. В дълбок тикган се налива 1 пръст олио. Съдът се поставя на включен котлон. Картофките се пържат в силно загрята мазнина. Когато станат златисто от всички страни, се изваждат добре отцедени от мазнината и се слагат в купа от йенско стъкло. Картофите освен в тиган могат да се изпържат и във фритюрник, но так количеството мазнина е съобразено с големината на съда.
Шаранът се реже напречно на 4 парчета, които се разпределят в 4 чинии. Върху всяка порция шаран се слага по кръгче лимон. Картофките са с хрупкава коричка и се салагат като гарнитура към рибното месо.

IMG01848-20160729-1859

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *