Кюфтета с картофен пай и варен салатен боб

Продукти за 4 порции:
800г свинска кайма
3 стръка пресен зелен лук
1/2ч.л. сол
3 – стръка пресен магданозен
1- 2 пресни листа калоферче
1 яйце
1/2ч.ч. брашно

За картофен пай:
1кг картофи
1/2ч.л. сол
1ч.ч. настърган кашкавал
2с.л. краве масло

За бобена гарнитура:
1ч.ч салатен боб
1/2ч.л. сол
1с.л. краве масло

Приготвяне:
Бобът се накисва от предния ден във вода. На следващия ден се излива водата. Бобените зърна се слагат в тенджера. Наливат се 2ч.ч. вода. Поръсва се 1/2ч.л. сол. Съдът се похлупва и слага на включен котлон. Вари се на тих огън, 60 минути. Накрая се отхлупва, добавя се 1с.л. краве масло. Похлупва се и се оставя да се задуши на изключен котлон.
Картофите се белят, почистват и слагат за варене в подсолена вода. Варят се в продължение на 80 минути. После се излива голяма част от водата. Добавя се 1с.л. краве масло. Картофите се пюрират. Взема се тавичка за печене. Маже се дъното и околния ръб с краве масло. Разпределя се картофеното пюре. Отгоре се поръсва със настърган кашкавал. Пече се на горно печене, до получаване на златиста коричка отгоре. Готовият пай се оставя да изстине.
Каймата се слага в купа. Добавят се 1 яйце, 1/2ч.л. сол, ситно нарязан пресен, зелен лук, ситно нарязан магданоз и калоферче. Каймата се омесва много добре. Оставя се за 30 минути да се овкуси. В тиган се налива олио. Поръсва се щипка сол и съдът се поставя на включен котлон. От каймата се оформят кюфтета. Овалват се в брашно. Пържат се от двете страни в горещо олио. Готовите кюфтета се отцеждат добре от мазнината и се подреждат в купа от йенско стъкло. В порция се поднасят по 2 кюфтета, гарнирани с парче картофен пай и лъжица задушен салатен боб.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *