Конфитюр от сини сливи

Продукти:
2кг сини сливи
800г захар
1ч.л. лимонтозу
1с.л. уиски
2 листа индрише
1 ванилия

Приготвяне:
Сливите се измиват много добре. Срязват се напречно на 2 за да се отделят костилките. Слагат се в  дълбока тава. Поръсват се равномерно със захар. Тавата се слага на хладно място и се покрива с памучна кърпа /прозрачно домакинско фолио/. Престояват така една нощ. На следващия ден тавата се поставя на включен котлон. Добавя се 1 1/2ч.ч вода, 1с.л. уиски и се оставя да се вари на слаб огън. Пяната, която се отделя при варене се маха с помощта на решетеста лъжица. Когато сладкото започне да сгъстява, се добавя 1ч.л. лимонтозу. Конфитюрът е готов щом капка от соса не се разтича. Накрая за аромат се добавят измити листа индрише и ванилия. Конфитюрът се пълни в сухи бурканчета за сладко. Използват се капачки на винт, които прилепват плътно към гърлото на буркана. Бурканчетата се обръщат с капачката надолу и се оставят за една нощ навън, да вакумират и изстинат. На следващият ден се подреждат на рафтове, в мазето или килера.

 

No votes yet.
Please wait...

7 thoughts on “Конфитюр от сини сливи”

 1. Добре.

  No votes yet.
  Please wait...
 2. Аз използвам вместо индрише няколко карамфилчета.

  No votes yet.
  Please wait...
 3. Здрасти ilko43,

  Това е добър вариант.

  No votes yet.
  Please wait...
 4. Благодаря за оценката. Това е наследено от баба ми, майка ми ,пък и из си падам кулинар и гастроном (една “отвратителна” комбинация).

  No votes yet.
  Please wait...
 5. За първи път правих сладко по рецепта и стана повече от сполучливо, според събралата се оценителна комисия от приятели.
  Благодаря за споделената рецепта, може да се сложи и малко повече уйски.

  No votes yet.
  Please wait...
 6. Здрасти petkofermer,

  Благодаря за включването!

  No votes yet.
  Please wait...
 7. Днес е денят за конфитюр от сини сливи. За първи път ще правя. Благодаря за рецептата. Само да споделя, че ще смеля сливите с месомелачка за да стане по-равномерно.

  No votes yet.
  Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *