Кекс без яйца

Продукти:
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
4с.л. олио
1ч.ч. орехови ядки
2ч.ч. брашно
1ч.л. сода
1 ванилия
1с.л. краве масло

Приготвяне:
Млякото и захарта се разбиват с миксер. Към сладкото мляко се добавят содата и ванилията. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица. Брашното се пресява. Добавя се със суха лъжица. Редува се лъжица брашно, струйка олио. Бъркането продължава до пълното изчерпване на продуктите. Трябва да се получи гладко, бъркано тесто. Взема се тавичка. Маже се обилно с краве масло. В нея се разпределя кексовото тесто. Пече се на умерена фурна. Най- напред се включва само на долно печене. След 20 минути се изважда тавичката. Поръсват се равномерно със счукани орехи. Връща се във фурната. Превключва се на горно печене. Пече се до суха клечка. Поръсва се с пудра захар. Когато изстине се реже на ромбчета. Консумира се с приятели.

No votes yet.
Please wait...

4 thoughts on “Кекс без яйца”

  1. Колко захар се слага ? Не е ли по-добре първо содата да се угаси в млякото и може ли вместо сода да се ползва бакпулвер ? Под обилно намазване с масло- 1 с.л. ли се разбира ?

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Здрасти Ваня,

    Количеството захар вече е попълнено в рецептата. По- добре е да се разбие предварително млякото със захар, защото захарта трябва да се разтвори. След това се добавя содата и се бърка докато шупне. Все пак десертът е без яйца. Тъй като количеството бъркано тесто не е много, смятам, че една пълна супена лъжица краве масло е достатъчна за намазване. Иначе в тестото има 4с.л. олио. Кексът става доста сочен.

    Поздрави

    No votes yet.
    Please wait...
  3. Марияна

    Защо трябва първо да се пече на долна фурна, питам защото колкото пъти съм правила така и кекса не става, затова печа винаги едновременно и на горна и долна.

    No votes yet.
    Please wait...
  4. Здравейте Марияна,

    Препоръчвам това печене, за да се вдигне тестото и да изпълни фиормата за печене. Всеки се съобразява с фурната си. При мен, следвайки тази технология на печене, се получава по- добре.

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *