Бял Български Хляб

Бял Български Хляб Или Ръчен Хляб

Днес ще ви представя една рецепта за обикновен бял Български хляб. Този хляб е близък до заводските варианти, които можем да закупим от хранителните магазини. Разбира се, домашния хляб е много по- вкусен, без допълнителни “подобрители”. В рецептата използвам само основни материали като вода, брашно тип 500 и сол, мая и слънчогледово олио.

Рецептата за хляб, която предлагам, е за български бял ръчен хляб. За живеещите в САЩ българи, мога да предложа да заменят тип 500 брашното с all- purpose unbleached. В Германия във всички магазини за хранителни стоки продават стандарен тип брашно 405; това е тяхното брашно за сладкиши и кексове. По- подходящо е 550, но не се намира в кварталните магазини.

Освен по мекостта на зърното, те се различават по процентното съдържание на глутен. За сравнение, брашното с общо предназначение трябва да е с около 8 – 10 % глутен, докато брашното за хляб 11 – 13 %.

Този хляб е толкова непрентициозен, че не се налага да пресеявам предварително брашното. Също така може да използвате домашната пекарна на режим тесто. Смятам, че тоеа няма да се наложи, защото рецептата е много лесна за изпълнение.

Необходими продукти за 2 малки хляба

  • Бяло брашно 500 гр (4 мерителни чаши)
  • Топла вода:: 350 мл
  • 40 гр масло
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • суха мая за хляб 5 гр.

Начин на Приготвяне на Хляба

Време за приготвяне: 2 часа 30 минути.

Замесване на тестото: Леко затопляте водата до около 40 С. Това е температура, при която ако потопите пръст ще ви е топло, но можете да задържите ръката си. Може да използате и вода с нормална температура, но ще трябва да чакате много време докато втаса тестото. Добзвяте постепенно всичките продукти до замесване на хомогенно тесто. Покривате със стреч фолио и оставяте са удвои обема си. Ако нямате домашна пекарна, можете да оставите тестото да втаса във фурна загряна до 40Ц с леко отворена врата.

Втасалите хлябове
Втасалите хлябове

Печене на хляба След като тестото удвои обема си, го разпределяте в две малйи форми за печиво или една голяма и оставяте да втаса отново. Аз глазирах хляба с малко растително масло за по- апетитен външен вид. След повторното втасване загрях фурната до 200 С и пекох 30 минути без вентилатор. Времето за изпичане на хляба зависи също и от вашата фурна.

Изпечените хлябове
Изпечените хлябове
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *