Домашна торта

Продукти:
за първи блат:
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
50г краве масло (маргарин)
1/2 ч.ч. захар

За втори блат:
4 яйца
3/4 ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. смлени орехи
1ч.л. сода бикарбонат

За крем:
600мл краве мляко
нишесте Ванилия
1 жълтък
2с.л. краве масло
2с.л. захар

Приготвяне:
Тортата е била много разпространена сред домакините, преди години. Това е един от десертите, който се правеше на семейни или родствени срещи. Състои се от два различни блата и нежен, млечен крем с нишесте. Рецептата си заслужава и затова се осмелявам да ви я представя.
1 блат: Към кравето масло се добавя яйцето и захарта и се разбива до получаване на еднородна смес. Внимателно се добавя медът и содата бикарбонат. Разбърква се с дървена лъжица. Добавя се брашното лъжица по лъжица. След като тестото е готово се изсипва в намазана с маргарин кръгла тортена тава за печене. Изпича се оставя на решетка да охлади.
2 блат: Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват заедно със захарта до сняг. Отделно с бъркалка се разбиват жълтъците и се добавят към разбитите белтъци. Добавя се внимателно брашното и содата бикарбонат. Добре е да се бърка с дървена лъжица или шпатула. Накрая се слагат смлените орехи. След като тестото е готово за печене се изсипва в намазана  кръгла тортена тава за печене. След изпичане се напоява леко с вода смесена с лимонов сок.
Крема е млечен с нишесте и краве масло. Подгрява се млякото. Добавя се захар. Разбърква се до разтапяне. Оттегля се съда. Разбива се жълтък с три супени лъжици прясно мляко. Смесва се с нишестето. Кашата се налива в топлото мляко. Съда се връща обратно на топлия котлон. Бърка се до сгъстяване. Сглобява се тортата. Оставя се за едно денонощие да стегне и да се споят блатове и крем.  Може да се украси с разтопен шоколад, крокан и орехи. Въпрос на ваше желание и фантазия.  Този чудесен десерт може да бъде един приятен подарък за любим човек в месеца на Виното и Любовта.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *