Ягодова торта

Продукти:
За пандишпановия блат:
6 яйца
1ч.ч. захар
1 амонячна сода
1 и 2/3 ч.ч. брашно
3 ванилии
краве масло за намазване

За крем:
2 яйца
4с.л. захар
1с.л. брашно
2ч.ч. мляко
50г краве масло

За украса:
500мл сладкарска сметана
200г ягодов топинг
200г пресни ягоди
100г пудра захар

За сироп:
250г вода
3с.л. захар
1с.л. коняк

Приготвяне:
Яйцата се измиват добре с топла вода. Чукват се едно по едно в дълбок съд и към тях се добавя захарта. Разбиват се с  миксер докато сместа стане кремообразна и побелее. Содата се обърква заедно с брашното и ванилията, добавя се към яйчената смес лъжица по лъжица, бавно се разбърква за да не стане сместа на бучки брашно. Включва се фурната да загрее. В зема се тортена форма с откопчаваща се обиколка. Намазва се обилно с краве масло. След това се излива тестото. Фурната се превключва на долно печене.  Блатът трябва да се надигне и почти да запълни формата.  След това се превключва на горно печене, а се изключва долното. След около 10- 15 минути блатът е готов (за всеки случай се проверява с клечка за зъби). Тортената форма се откопчава. Внимателно се отлепя тортената платка от дъното, с поомощта на шпатула.
Кремът се приготвя по следния начин: двете яйца заедно с 4- те с.л. захар се разбиват до побеляване на сместа. Добавя се супена лъжица брашно. Млякото се слага в касерола и съдът се поставя на загрят котлон. Когато заври млякото, тендежрата се оттегля от загретия котлон и бавно на тънка струйка се добавя яйчената смес. Връща се отново на загретия котлон и се бърка до сгъстяване. След готовност се оттегля настрани и се добавя парчето краве масло.
Сиропът се приготвя като към кипналата вода се добавя захар. Бърка се за да може да се разтвори. След 10 минути варене се оттегля и се добавя 1с.л. коняк. Целите ягоди се разрязват на две половини. Взема се блата и се разрязва с конец на две половини. В тортена чиния се слага долната половина, напоява се със сироп, намазва се с варения яйчен крем. Върху слоя крем се зареждат ягодите. Другия блат се напоява със сироп откъм страната от която е сразян, след което се похлупва върху ягодите. Отгоре се намазва се с ягодов топинг. Сладкарската  сметана, слага се в дълбок пластмасов съд. Разбива се с миксер до сгъстяване, като пстепшенно се подава количеството пудра захар. Отстрани тортата се маже със сметанов крем. Отгоре  с помощта на шприца се оформят сметанови розички. Върху желето се поръсват смлени орехи. Тортата се оставя да преседи един ден в хладилника да стегне, след което е готова за консумация.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *