Пържена риба с гарнитура

Продукти:
1, 5 кг амур
150г брашно
1ч.л. сол
олио за пържене
1/2 лимон

За гарнитура:
1кг картофи
1 връзка зелен лук
1/3 връзка копър
сок от половин лмон
1ч.л. сол
50мл зехтин

Приготвяне:
Рибата се почиства от вътрешностите, като се прави надлъжен разрез при бялата част, отстранява се главата, махат се страничните перки, опашката и люспите. Почистената риба се измива много добре на течаща вода. След това се прибира за 1 час в камера. След готовност се изважда и се одира с нож внимателно кожата на рибата. След това се нарязва напречно на парчета с дебелина 1 см. Включва се котлон за загряване. Взема се тиган за пържене, налива се олио един пръст и се слага на котлона. В поднос се насипва брашно и се омесва с 1ч.л. сол. Рибните парчета се овалват в брашно и се пържат в силно сгорещена мазнина. Готовите рибни филета се вадят с решетъчна лъжица, добре оцедени от мазнината и се подреждат в плоско овално плато.

Приготвяне на гарнитурата:
Картофите се обелват, измиват добре и се слагат за варене в подсолена вода. Лукът се почиства, измива се на течаща вода и се нарязва на колелца. Копърът се измива и  надребнява. Картофите се варят около 30- 40 минути. След готовност се оцежда водата и се слагат настрани за охлаждане. Изстиналите картофи се нарязват един по един на кубчета и се слагат в салатна купа. Добавя се лука, копъра и солта. Поливат се със зехин и сока от половин лимон. Разбърква се добре и се ооставя настрани за половин час да се овкусят картофите.

Сервиране:
Взема се плоска чиния. Слагат се в единия край по 3 пържени филета, сипва се от картофената салата и отстрани се подрежда колело от лимон. Да ви е вкусна комбинацията и само благи вести да ви спохождат на Благовещение!

No votes yet.
Please wait...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *